رژیمهای غذایی و تاریخچه آن ها
تاریخچه رژیمهای غذایی
اولین موارد چاقی از زمان یکجا نشینی انسان دیده شد اما این موارد بسیار نادر بوده است.اما بروز بیماری چاقی همیشه انگشت شمار بود.حتی زمانی که غذا در دسترس بود هم باز انسان چاق نمی شد، با رشد تمدن چاقی به وجود آمد، رژیمهای چاقی نیز به دنبال آن وارد زندگی ما شدند.
مبدا رژیمهای غذایی
نخستین کسی که رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات را برای حل مشکل چاقی تجویز کرد.
آقای ژان ساواران بود، او یک سیاستمدار فرانسوی بود که کتاب فیزیولوژی چشایی رو در سال ۱۸۲۵ نوشت.
ایشون اعتقاد داشت نشاسته و آرد که انسان به عنوان عناصر اصلی تغذیه روزانه ای مصرف می کند چه بخواهد و چه نخواهد چربی تولید می کند.
و این نگرش بیش از ۱۰۰ سال ادامه پیدا کرد
ژان آنتلم بریا ساوارَن (به فرانسوی: Jean Anthelme Brillat-Savarin)(زادهٔ ۱ آوریل۱۷۵۵ – درگذشته ۲ فوریه ۱۸۲۶) قانونگذار و سیاستمدار فرانسوی بود. وی از برای باورهای اپیکوریاش و دانش خوراکشناسی نامدار است.
آقای ژآن در خانوادهای قانوندان زادهشد. او در آغاز در دیژون قانون، شیمی و پزشکی آموخت. در رخداد انقلاب فرانسه به انقلابیون پیوست و از برای سخنرانیهای عمومیش شهرت داشت. پس از چندی ناچار به سوئیس، هلند و سرانجام آمریکا پناهندهشد و در آمریکا به آموزش زبان فرانسوی و ویولن پرداخت. سپس در روزگار دیرکتوار در ۱۷۹۷ بدین کشور بازگشت و به ریاست دادسرا رسید و این پیشه را تا هنگام بازنشستگی داشت. او چندین اثر در زمینه قانون و اقتصاد سیاسی نوشت. او اگرچه با عشق بیگانه نبود ولی مجرد ماند.
کار نامی او فیزیولوژی چشایی است که در ۱۸۲۸ دو ماه پیش از مرگ او به چاپ رسید. گفتاورد زیر از اوست:
بگو چه میخوری تا بگویم کیستی. وی اولین نفری بود که رژیمهای غذایی رو مطرح کرد.
کالری شماری
در اوایل دهه ۱۹۰۰ مبحث کالری شماری توسط دکتر “رابرت هیو رز” که یک متخصص تغذیه بود مطرح شد، او در کتابش با نام “انتخاب غذای مناسب برای کسب سلامتی” عنوان کرد که کالری شماری کلید حل مشکل است، ما می تونیم با شمارش کالری مصرفی روزانه مون سلامتی و تناسب اندام مون رو حفظ کنیم. عملا او بود که رژیمهای غذایی بر اساس کالری شماری را ابداع کرد.
رابرت هیو رز (زاده ۲۴ ژانویه ۱۸۷۶ – درگذشته ۱۵ اوت ۱۹۶۰) یک متخصص تغذیه ، پزشک و نویسنده آمریکایی بود.
رز در کارتاژ، میسوری به دنیا آمد.
رز در سال ۱۸۹۸ از دانشگاه DePauw فارغ التحصیل شد . او دکترای خود را از کالج پزشکان و جراحان نیویورک در سال ۱۹۰۲ دریافت کرد. او در شهر نیویورک به طبابت پرداخت.
رز اولین کسی بود که از شمارش کالری به عنوان روشی برای کاهش وزن حمایت کرد. او این را در کتاب خود Eat Way to Health ، که در سال ۱۹۱۶ منتشر شد، پیشنهاد کرد. در ویرایش دوم، او این روش را به عنوان “سیستم علمی کنترل وزن” توصیف کرد. رز دو سال قبل از رژیم غذایی و سلامت معروف لولو هانت پیترز : با کلید کالری ها، روش شمارش کالری را برای کاهش وزن پیشنهاد کرد .
کتاب رز Eat Your Way to Health در مجلات پزشکی مورد بررسی مثبت قرار گرفت.
بهبود سطح زندگی مردم و افزایش امید به زندگی
اما از حدود سال ۱۹۵۰ بازی عوض شد.
با کشف واکسن آنتی بیوتیک توسط دکتر الکساندر فلمینگ در سال ۱۹۲۸ و گسترش اصول بهداشت عمومی وضعیت سلامتی مردم تغییر پیدا کرد، دیگه عفونت هایی مانند ذات الریه و سل و … باعث مرگ افراد نمی شد ، اینجا بود که سرطان و بیماری های قلبی که در قدیم زیاد رخ نمی دادند ، در این دوران بیشتر نمود پیدا کرد موجب درصد بیشتری از مرگ و میرها شدند.
امید به زندگی افزایش پیدا کرد و سن ۵۰ سال که در سال ۱۹۰۰ امید به زندگی یک مرد سفیدپوست بود در سال ۱۹۵۰ به عدد ۶۶ رسید.
انواع رژیم های غذایی را در این مقاله مطالعه کنید
عامل اصلی سکته های قلبی چه بود ؟
اینجا بود که دانشمندان بر این شدند که دلیل سکته های قلبی رو پیدا کنند.
و از اون جایی که همه داستان ها یک نقش منفی هم لازم داره این بار نقش منفی داستان رسید به چربی های اشباع و متخصصین به این نتیجه رسیدند که چربی، کلسترول خون رو بالا می برد و وجود این ماده در خون دلیل اصلی بیماری های قلبی هست .
با این نتیجه گیری جدید
پزشکان به بیماران خودشون دستور العمل استفاده از غذاهای کم چرب را دادند .
ارتباط بیماری چاقی با رژیمهای غذایی
خوب حالا این چه ارتباطی با بیماری چاقی داشت؟ الان بهش می رسیم .
همونطور که همه شما می دونید مواد غذایی رو می تونیم به سه گروه درشت مغذی تقسیم بندی کنیم .
چربی، پروتئین و کربوهیدرات که، این سه درشت مغذی ، بخش عمده غذای روزانه ما رو تشکیل می دهند، و (ریز مغذی ها هم که شامل ویتامین ها و مواد معدنی هستند رو اینجا کار نداریم باهاشون)
خوب حالا اشکالی که در فرضیه جدید که می گفت چربی های اشباع عامل اصلی بیماری چاقی هستند چی بود؟
اگه فرد می خواست توی سال ۱۹۵۰، رژیم غذایی کم چرب داشته باشه بخشی از پروتئین ها هم از برنامه خوراک روزانه اش حذف می شد، چرا که گوشت قرمز و لبنیات خودشون درصد قابل ملاحظه ای چربی داشتند.
پس کاهش مصرف چربی بدون کاهش مصرف پروتئین کار سختی بود
پس برای جبران کالری مصرف روزانه باید سومین درشت مغذی یعنی کربوهیدرات به برنامه غذایی ما اضافه می شد و این کربوهیدرات هم در اکثر اوقات تصفیه شده بود.
اینجا تناقض پیش امد، نمیشه که هم کربوهیدرات چون چربی کمی داره خوب باشه و هم به خاطر اینکه باعث چاقی ما میشه بد هم باشه ؟
اینجا متخصصین به این نتیجه رسیدند که اصلا کالری مصرف روزانه باید مدیریت بشه و این عدم رعایت کالری باعث افزایش وزن ما میشه و چربی هم یکی از مهمترین عوامل اضافه وزن شناخته شد . و کربوهیدرات مفید اعلام شد .
قندها وارد شدند
این روند تا سال ۱۹۷۲ و چاپ کتاب:
خالص، سفید و کشنده نوشته آقای جان یودکین یکی از متخصصین برجسته علوم تغذیه انگلیس ادامه داشت.
آقای یودکین طی تحقیقاتی که روی رژیم های غذایی و بیماری های قلبی انجام داد به این نتیجه رسید که چربی ها زیاد ارتباطی به بیماری قلبی ندارد، او معتقد بود که قند مهمترین عامل چاقی و بیماری های قلبی ماست.
سنای آمریکا به مسئله ورود کرد
اینجا بود که بحث بالا گرفت پیرامون اینکه چه رژیم غذایی بهتر است ،
عده ای می گفتند قند عامل اصلی چاقی است، عده ای می گفتند چربی عامل اصلی است و عده ای هم معتقد بودند که کالری مصرفی بالا عامل اضافه وزن و بیماری قلبی است .
کار به کمیته تغذیه سنای آمریکا کشید و آقای جرج مک گاون سناتور ایالت داکوتای جنوبی با شواهد و قراینی که بدست آورد، رای به مقصر بودن چربی ها داد.
کمیته تغذیه سنای امریکا اعلام کرد که چربی نه تنها دلیل بیماری های قلبی است بلکه عامل چاقی نیز هست، چرا که کالری بالایی دارد .
و این رای باعث شد که برنامه غذایی مردم آمریکا و بعد هم سایر مردم جهان به این شکل در بیاید.
افزایش مصرف کربوهیدرات در حدود ۵۵ تا ۶۰ درصد کالری خوراکی روزانه!!!
کربوهیدرات ها بدون دلیل متقن علمی و با رای سنای آمریکا تبرعه شدند!!!
اولین دستورالعمل رژیم غذایی صادر شد
در سال ۱۹۸۰ دستورالعمل رژیم غذایی آمریکا به نام “دستورالعمل رژیم غذایی سالم برای زندگی سالم” توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) منتشر شد. این دستورالعمل توسط مقامات سلامت عمومی آمریکا تدوین می شد و هدف آن ترویج الگوی تغذیهای سالم و جلوگیری از بیماریهای مرتبط با تغذیه نامناسب بود، این دستورالعمل هنوز هم منتشر میشه.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) یک دستورالعمل مشخص در مورد رژیم غذایی دارد که به عنوان “رژیم غذایی پیشنهادی” یا “رژیم غذایی تازه” شناخته میشود. این دستورالعمل به منظور ارتقاء سلامت عمومی جامعه و جلوگیری از بیماریهای مرتبط با نحوه تغذیه ارائه شده است. این دستورالعمل به شکل چهارچوب مشخصی بر اساس اصول تغذیه و سلامت عمومی فراهم آمده است.
حالا این دستورالعمل در اون سال چی میگفت جالبه :
در این دستورالعمل آمده بود که ما باید هر روز نان، پاستا و سیب زمینی بخوریم.
کربوهیدراتی که تا چند سال قبل عامل اصلی اضافه وزن بود الان پایه ای ترین بخش هرم غذایی مردم قرار گرفت و مصرف نان سفید و نوشابه های گازدار هم بلامانع بود .
اینجا یک ماده غذایی دیگر هم به دست فراموشی سپرده شده بود.
ماده فراموش شده قند بود
درسته که توصیه می شد کمتر قند مصرف بشه اما تاکیدی هم روی اون نبود، چرا که اون زمان، تمام توجه معطوف به مواد غذایی کم چربی و کم کلسترول شده بود.
صنایع هم از این موضوع نهایت بهره رو می بردند و با خیال راحت خوراکی ها و نوشیدنی های خوشمزه شیرین تولید می کردند ؟
و این جوری شد که بین سال های ۱۹۷۶ تا سال ۲۰۰۰ متوسط چربی مصرف شده از ۴۵ درصد به ۳۵ درصد کاهش پیدا کرد اما…..
همه فراموش کردند مسئله اصلی چه بود ؟
اما … یادتون هست که دلیل ابتدایی کاهش چربی اصلا چی بود ؟
بله، کاهش ابتلا به بیماری های قلبی
اما امار نشون می داد که لزوما با کاهش انواع چربی و جایگزینی کربوهیدرات که اغلب تصفیه شده بود آمار سکته های قلبی چندان کم نشده بود.
اما یک اتفاق دیگه افتاد
آمار چاقی به شکل غیر قابل باوری افزایش پیدا کرد و تا سال ۲۰۲۰ به نزدیک به ۴۰ درصد در ایالات متحده و به طور متوسط بالای ۳۰ درصد در بین مردم جهان رسید.
این امار رو می تونید در وب سایت who همون سازمان بهداشت جهانی، بر اساس سال و کشور جستجو کنید.
مثلا توی تصویر می بینید که در سال ۲۰۱۶ درصد افراد که دچار بیماری چاقی بودند در ایران حدود ۲۶ درصد بود که تا به امروز به بالای ۳۰ درصد رسیده، یعنی از هر ۳ ایرانی یک نفر دچار بیماری چاقیه، بیماری که در عصر جدید بعد از تصادفات جاده ای و سکته های قلبی سومین عامل مرگ و میر انسانه. بگذریم بریم سراغ نتیجه گیری که از داستانمون می خواهیم بکنیم
نتیجه گیری
به نظرتون طبق داستانی که تمامش واقعی بود، چقدر میشه به فرضیاتی که هر روزه در حوزه لاغری در حال مطرح شدنه اتکا کرد؟
یک روز کربوهیدرات، یک روز قند، یک روز چربی و ….
حالا توی فایل های بعد در مورد تاثیر صنایع بر این تصمیمات و رژیم ها براتون صحبت خواهم کرد
اما بهتون توصیه میکنم به دنبال یک روش و یک سیستم باشید که بدون افراط و تفریط شما رو به سمت یک زندگی سالم ببره.
روشی که نقش روان و ذهن رو هم جدی بگیره، ذهن ما توی این فیلم همون بازیگریه که همه تصمیمات رو می گیره اما تا اخر فیلم کسی اون رو نمی شناسه
این بود داستان روند شکل گیری رژیم های غذایی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.